Respijtzorg

Mantelzorg is een groot begrip in Nederland. Wij kennen in Nederland maar liefst 5.000.000 (5 miljoen) mantelzorgers. Uit onderzoek blijkt dat ruim 9% van hen zwaar overbelast is. Een mantelzorger heeft namelijk veel om aan te denken en staat onder grote tijdsdruk voor bijvoorbeeld de eigen baan, huishouden en de zorg voor u. Een langdurige ontlasting van uw mantelzorger kan dan uitkomst bieden die wij als HIP Zorg kunnen bieden.


Samenwerking mantelzorger en thuiszorg

HIP Zorg helpt u graag bij de zorg die u nodig heeft. Dat kan verpleegkundige zorg zijn, maar ook ouderenzorg. Zorg kan op maat ingezet worden binnen uw PGB budget of als u over voldoende middelen beschikt, door uzelf. Een combinatie is uiteraard ook altijd mogelijk. Wij werken graag samen met uw mantelzorger, waarbij uw mantelzorger bepaalde zorgtaken op zich neemt en wij bepaalde zorgtaken op ons nemen. 


Voordelen respijtzorg

U kunt samen met uw mantelzorger zelf aangeven waar u behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld, nachtzorg, blokzorg, of specialistische verpleegkundige zorg.  Het voordeel van thuiszorg bij mantelzorg is dat u nog altijd uw vertrouwde mantelzorger kunt behouden, maar zonder dat uw mantelzorger overbelast raakt. Ook krijgt u bij specifieke zorg ook de deskundige zorgverlener die u nodig heeft. Dit is ook prettig voor uw mantelzorger, want deze heeft ook hulp van onze deskundige zorgverleners om u goed te kunnen ondersteunen.


Vormen van respijtzorg

Wij kunnen tijdelijk uw mantelzorger geheel ontlasten en alle zorgtaken overnemen, zodat uw mantelzorger op adem kan komen en de batterijen kan opladen. Wij kunnen ook uw mantelzorger op lange termijn ontlasten door bepaalde zorgtaken over te nemen. Hierdoor voorkomen we gezamenlijk dat uw mantelzorger overbelast raakt. 


Twijfels bij respijtzorg?

Misschien heeft u als mantelzorger wel twijfels bij het inzetten van respijtzorg? Wij horen de volgende twijfels wel vaker:

  • U heeft het gevoel als mantelzorger dat het uw plicht is om zelf te zorgen voor uw naaste. Ook op die momenten dat de zorg moeilijk is te combineren met uw werk en gezin. 
  • U schaamt zich voor de zorg die u moet geven of ontvangen.
  • Uw naaste waarvoor u met zoveel liefde voor zorgt, is eigenwijs en wil er niet aan.
  • Uw omgeving is van mening dat het aanvragen van respijtzorg maar niets is. 
  • U heeft eerder een slechte ervaring gehad met vervangende zorg.
  • U heeft onvoldoende kennis over de mogelijkheden van vervangende zorg, waardoor u het een beetje op afstand heeft gehouden in uw gedachte. 

Door op tijd respijtzorg aan te vragen, voorkomt u als mantelzorger dat u overbelast raakt. Respijtzorg is een door de overheid erkende vorm van zorg en is juist bedoeld om de zorg van een mantelzorger op lange termijn beter vol te kunnen houden. Hiermee erkent de overheid het belang van u als mantelzorger en de uitdagingen waarmee u te maken heeft. Laat u dus niet weerhouden om respijtzorg aan te vragen en neem vandaag nog met ons contact op.


Hoe wordt respijtzorg gefinancierd?

Respijtzorg wordt maarliefst vanuit 3 verschillende wetten door de overheid gefinancierd. U moet uiteraard wel aan verschillende voorwaarden voldoen om ervan gebruik te mogen maken, echter het feit dat er 3 verschillende vormen van financiering zijn, is erg positief te noemen. 

Maakt u gebruik van de WMO en WLZ, dan wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Mantelzorg Nederland heeft de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet. Zie afbeelding hieronder of ga naar deze pagina.

financiering respijtzorg


Hoe vraagt u respijtzorg aan?

Afhankelijk van de zorgvraag kunt u via de specifieke wet en regeling rijspijtzorg aanvragen. Daarnaast hebben diverse zorgverzekeraars in hun polis "mantelzorgvervanging" opgenomen. Maar als u hier hulp en advies bij nodig heeft, kunt u ons natuurlijk ook bellen of mailen en wij helpen u met het juiste advies.


Meer informatie?

Heeft u meer informatie nodig en wilt u een vrijblijvend en gratis adviesgesprek? Neem dan contact met ons op.